BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, May 6, 2011

~~~ sakit..~~~

assalamualaikummm...
ouch...adoyaiiii...sakitTTTtt.... (T_T)......
sakit dtg lagi.....em gg sy tdk sihat lg...whai gg..jgnlah skit lelama..kesian tuanmu ini..ngeee...


cepatlah hilang...em ujian3...weee..buang dosa...adoii..lme plak skitnye...baru ni skjp je..emm...sakit...mesti segera brjupe dgn doktorku...ye..minggu dpn....tgu minggu dpn...akanku mngucapkan slmt tgl kpd gigiku yg satu itu...emm..maafkanku krn trpksa melepasknmu...smg bhgia disna..(em..boleh ke ckp gtu..)huhu...

so, sini mulalah mncari petua skit gg...ni pinjm drpd web http://101petua.blogspot.com/2010/04/petua-sakit-gigi.html..hoho...

Sakit gigi menyeksakan. Berikut terdapat beberapa petua yang boleh diamalkan untuk merawat sakit gigi:

1) Campurkan sedikit cuka dalam segelas air suam. Gunakan air ini untuk berkumur. Amalkan tiga kali sehari sehingga rasa sakit hilang.

2) Kunyah sedikit kapur sirih pada gigi yang sakit sehingga lumat. Amalkan sehingga rasa sakit gigi hilang.

3) Makan buah belimbing buluh bersama sedikit garam.

4) Gigit 3 kuntum bunga cengkih pada gigi yang sakit. Jika gigi berlubang, tumbuk bunga cengkih dan isikan ke dalam lubanggigi dan tutup dengan kapas.

5) Untuk gigi berlubang, ambil getah pada tampuk buah betik muda dan sapukan pada gigi yang sakit dengan putik kapas.

6) Untuk gigi geraham berlubang, tumbuk seulas bawang putih hingga lumat dan masukkan sedikit cuka. Masukkan bahan tadi ke dalam lubang gigi.

7) Sapukan getah pokok kemboja pada gigi yang sakit.

tp sekarang mana nk cari bhn2 tu sume..sy ade di asrama...emm..thn jela..lagipon org ckp sakit itu dugaan...ujian semua itu..sakit gg boleh buang dosa kn..huhu..

DUGAAN KETIKA SAKIT GIGI YG SERIUS


" YA ALLAH, KAU BERILAH AKU KESIHATAN, KAU BERILAH AKU KEMENANGAN..JAUHKANLAH AKU DARI KEMUNGKARAN...JIKA SAKITKU INI SEBAGAI
UJIAN..AKU TERIMA DENGAN REDHA.."

Bila kita bersin, kita akan ucap alhamdulillah kan? Apa kata lepas ni bila bersin baca alhamdulillahirabbil a'lamin, di teruskansehingga akhir surah Al-Fatihah. Sampai waladdhollin.. Pastu lalukan lidah kita ke serata gigi. Amalkan, kita akan terpelihara dari sakit gigi dan gusi.

dari riniasralblogspot....pinjam ye awk...InsyaALLAH...amalkan nnti.. (^_^)

oklah...sampai sini saje...kne bertenang..supaya gigi xsakit sgt..hee...ok adios...sayonara..


sebelum itu,..saya jumpe ni..yg saya cari2..akhrnya jumpa juga...(^_^)

Doa Sakit Gigi
رقية نبوية لعلاج وجع الضرس

Hadith al-Baihaqī, dari ‘AbduLlah bin Rawāhah mengadu kepada Nabi SAW bahawa giginya sakit, kemudian Rasullullah pun meletakkan tangannya yang mulia ke pipi Abdullah dan berdoa seperti dibawah ini sebanyak 7X:

اللهم أذْهِبْ عَنْهُ سُوْءَ ما يَجِدُ وفَحْشَهُ بِدَعْوَةِ نَبِيِّكَ الْمَكِيْنِ الْمُباَرَكَ عِنْدَكَ
Ya Allah hilangkanlah darinya keburukan dan kekotoran apa yang dia rasakan dengan permintaan NabiMu yang mempunyai pengaruh dan diberkati disisiMu.

Maka Allah menyembuhkan sakit giginya sebelum beliau berganjak pergi dari Rasulullah SAW.

Dalam riwayat yang lain Humaidi berkata suatu ketika Fatimah binti Muhammad SAW mengeluh sakit gigi, lalu Rasulullah SAW memasukkkan dan menempelkan tangan kanannya pada gigi yang sakit dan berdoa:

بسم الله وبالله أسأَلُكَ بِعِـزَّتِكَ وجلالك وقُدْرتك على كُلِّ شيءٍ فإن مَرْيَمَ لمَ ْتَلِدْ غَيْرَ عِيْسَى مِنْ رُوحِك وكلمتك أَنْ تَـكْشِفَ ما تَلْقَى فاطمةَ بِنْتَ خديجة مِنَ الضُّرِّ كُلِّهِ
Dengan nama Allah,demi Allah ku bermohon dengan kemuliaanMu dan kebesaranMu dan kekuasaanMu atas segala sesuatu sesungguhnya Maryam tidak melahirkan selain Isa yang berasal dari ruhMu dan kalimatMu (firmanMu) aku memohon agar Engkau melenyapkan rasa sakit yang dirasai Fatimah binti Khadijah semuanya.

Kemudian lenyaplah sakit gigi Fatimah.

Sumber:
1. Sayyid Muhammad ‘Alwī al-Mālikī al-Hasanī. Abwābul faraj. Dār Jawāmi’ al-Kalim, Cairo: 2000

dan juga berjumpe dengan ini.....

DOA APABILA MENDERITA SAKIT GIGI

Surah al-Mulk ayat 23Maksudnya : “ Katakanlah ( wahai Muhammad): Allah yang menciptakan kamu ( dari tiada kepada ada ), dan mengadakan bagi kamu pendengaran dan penglihatan serta hati
( untuk kamu bersyukur ) tetapi amatlah sedikit kamu bersyukur :”

Keterangan ayat

Menurut al-Khatib dalam kitab al-Tarikh dan Ibn Munzir daripada Ibn Abbas berkata, Nabi s.a.w. bersabda, maksudnya: “ Sesiapa yang mengalami sakit gigi, maka hendaklah dia meletakkan jarinya atas gigi tersebut lalu dibacakan ayat ini “ ( Al-Durrul Manthur; tafsir ayat 23, surah al-Mulk )

Al-Daruqutni pulq meriwayatkan dalam al-Afrad daripada Ibn Abbas berkata, Nabi s.a.w. bersabda, maksudnya: “ Sesiapa meletakkan jarinya atas gigi tersebut lalu dibacakan ayat ke-98 surah al-An’am dan ayat ini, maka dia akan sembuh dengan izin Allahs.w.t.”
( Al-Durrul Manthur, tafsir ayat 23, surah al-Mulk
Manusia kurang mensyukuri nikmat kurniaan Allah. Menghabiskan usia pada perkara yang tidak memberi faedah seperti kebanyakkanorang awam merupakan tanda tidak mensyukuri nikmat Allah. Sasterawan yang lalai menyebabkan fakta-fakta sejarah tentang lembah yang sudah luput dalam lipatan sejarah juga merupakan tanda membahagi masa pada perkara yang tidak bermanfaat. ( Hada’iq zatu bahjt,, Dr Aid al-Qarni )


Khasiat dan Kaifiat beramal

Ayat ini boleh digunakan sebagai ikhtiar mengurangkan sakit gigi .Walau bagaimanapun bergantung semata-mata kepada ayat sahaja tidak mendatangkan apa-apa kesan kecuali dengan izin Allah s.w.t. .

gembira...(^_^)....terima kasih....

LOts Of LOvE,


6 comments:

blogtilldrop said...

moga baik cepat2..

~eZmALiZa~ said...

org kata sakit gg ni antara sakit yg palinggggg sakit selepas bersalin..ape pon, sakit ini penghapus dosa.. :) get well soon yaaa...

Ain Zulaikha said...

sakit gigi boleh sakit sampai ke kepalakan..

...Aku tEtAp Aku..... said...

blogtilldrop: hoho thx yeah... (^_^)

ezma: huhu yups....ujian dr Allah.. (^_^)

ain: huhu myb mngikut thp ksiktan..ngeee... (^_^)

Siti Mashitah Saidin said...

sakit gigi, sakit!

...Aku tEtAp Aku..... said...

siti: huhu yupssss..sakit..hoho...